Haşere İlaçlama

Doğu (Oriental) Hamam Böceği

 
Su böceği veya kara böcek olarak da bilinen oryantal ( oriental ) veya doğu hamam böceği olarak adlandırılan hamam böceği (Blatta orientalis), büyük bir hamam böceği türüdür.

Yetişkin erkekler 18 – 29 mm ve yetişkin dişiler 20 – 27 mm arasında olabilir. Koyu kahverengi veya siyah renklidirler. Parlak bir gövdesi vardır. Dişi, erkekten biraz farklı bir görünüme sahip, dikkatsiz bir bakışla kanatsız gibi görünürler. Ancak başlarının hemen altında fonksiyonel olmayan kanatlara sahiplerdir.
Erkek böceklerden daha geniş bir vücudu vardır. Erkekler, karnının üçte ikisini kaplayan ve kahverengi renkli uzun kanatlara sahiplerdir. Dişilere göre daha dar bir vücuda sahiplerdir. Her iki cinsiyet de uçma kabiliyetine sahip değildir. Dişi doğu ( oryantal ) hamam böceği, Amerikan hamam böceği ile benzer özellikler gösterdiği için sıklıkla karıştırılır. Aslen Kırım Yarımadası’na ve Türkiye’nin de dahil olduğu Karadeniz ve Hazar Denizi çevresindeki bölgeye endemiktir, ama artık tüm dünyada karşılaşılmaktadır.

Hamam Böceğinin Yetişme Ortamı

Doğu hamamböceği diğer türlere göre biraz daha yavaş seyahat etme eğilimindedir. Genellikle karanlık ve nemli yerleri tercih ederler. Su böceği olarak adlandırılmaları da biraz da bu sebepledir. Genellikle organik maddelerin çürüdüğü, kanalizasyonlar, rutubetli bodrumlar, verandalar ve diğer rutubetli yerlerde bulunurlar. Ev dışı ortamlarda, açık havada, çalılıkların içinde, yaprak örtüsünün altında, malç altında ve diğer nemli yerlerde bulunabilirler. Türkiye’de Alman ve Amerikan Hamam böceğinden sonra sıklıkla karşılaşılan en büyük zararlı haşeredir.

Ortam Adaptasyonu

Bir hamam böceği gelişmek için saklanacak yere ihtiyaç duyar. Sıcak yerleri ve nispeten yüksek bir nemi tercih ederler. Ayrıca bir besin ve sıvı kaynağına ihtiyaç duyarlar. Oryantal hamam böceği için ideal yetişme sıcaklığı 20 ile 29 ° C arasındadır. Dişi oryantal hamamböceğinin ön kanatları körelme eğilimindedir. Erkeklerin nispeten daha uzun kanatları vardır.
Hamamböcekleri çoğunlukla gece hareket ederler. Diğerleri gibi Doğu ( oryantal ) hamam böceğini de gün ışığında istila ettikleri bir konutta bulmak çok zor olabilir.
Oryantal hamam böceğini, genellikle kanalizasyon boruları, lavabo kanalizasyonları ve hanelerdeki diğer nemli alanlar gibi nemli yerlerde bulabilirsiniz.
Yumurta Keseleri (Oothecae) Hamam böceğinin en büyük belirtileri “oothecae veya yumurtalık” olarak adlandırılan yumurta keseleridir. Doğu ( oryantal ) hamam böceğinin siyahımsı kahverengi yumurta keseleri, 10-12 mm uzunluğunda olup, 16–18 yumurta barındıran kıvrımları belirsiz yumurta bölmeleri vardır. Bunlar, çiftleşmeden hemen bir gün sonra oluşurlar. Tipik olarak, oluştuktan bir ya da iki gün sonra depolanırlar. 7 gün sonra, tipik olarak korunaklı bir alanda ya da bir temele veya bölgeye oral salgılar ile bağlanırlar. Başlangıçta sarı beyaz, kırmızımsıdırlar. Sonra siyahımsı kahverengi renk alırlar. 0° C’nin altındaki sıcaklıklarda yumurta keseleri yaşayamaz. Oluşumlarından ve bir alana bağlandıktan ve ortam sıcaklığı 29.5 ° C ise yaklaşık 42 gün sonra, eğer ortam sıcaklığı 21° C’de ise yaklaşık 81 gün sonra kendi başlarına yumurtalar çatlar ve nimfler ortama çıkarlar.

İnsanlara Verdikleri Zararlar

Doğu hamam böceği her türlü pislik, çöp ve diğer çürüyen organik maddeler ile beslenirler. Özellikle yiyecek çöplerine ve atılan teneke kutuların içeriğine çok düşkündürler. Su mevcutsa, bir ay boyunca yiyeceksiz yaşayabilirler. Su olmadan iki hafta içinde ölürler.
Hamam böceğinin insanlara zarar vermesinin en önemli sebebi, kanalizasyon, çöp atıkları, mutfaklar, banyolar ve kapalı depolama alanları gibi nemli ve sağlıksız yerlerde olan besleme ve barınma alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Bu kaynaklardan gelen virüs, bakteri, mikrop dolu pislik, hamamböceği tarafından gıda maddelerine, yiyecek hazırlama yüzeylerine, tabaklara, mutfak eşyalarına ve diğer yüzeylere yayılır. Hamamböceği, yiyebildiğinden çok daha fazla yiyeceği kirletir. Vücutlarında da bakteri, mikrop ve virüsler gibi hastalık üreten organizmalar bulunmaktadır. Hamam böcekleri genel olarak vücutlarındaki çeşitli noktalardan kokulu bir salgı üretir. Bu tür koku reaksiyonları çeşitli gıdaların lezzetlerini etkiler. Hamam böceği popülasyonları yüksek olduğunda, bu salgılar infekte olan bölgede karakteristik bir kokuya neden olur.
Hamam böceklerinin farklı türleri, gıda zehirlenmesine, dizanteriye, ishale ve diğer sindirim sistemi hastalıklarına sebep olan bakteri, virüs gibi pek çok zararlı organizmanın taşıyıcısıdır. Böcekler bu hastalıklara neden olan organizmaları bacaklarında ve vücutlarında taşır. Organizmaları yem yerken, yiyecek ve mutfak eşyaları üzerinde bırakırlar.
Ayrıca hamam böceği dışkısı ve dökülen derileri, insanların bir çoğunda deri döküntülerine, gözlerin aşırı sulanmasına, burun tıkanıklığına, astım ve hapşırma gibi alerjik tepkilerin ortaya çıkmasını sağlayan bir çok alerjen içerir.

Hamam Böceği Haşere Kontrolü

Doğu ( oryantal ) hamam böcekleri ile diğer böceklere nazaran daha zor mücadele edilmektedir. Bu aslında tüm hamam böcekleri türleri için geçerlidir. Hamam böcekleri bir çok sebepten mücadelesi en zor böcek türüdür. Bu sebeplerinin başında dişilerinin sürekli olarak bir yumurta kesesi ile dolaşması gelmektedir. Öleceğini hisseden böcek anında bu keseden kurtulur. Ve kendi ölse dahi arkasında 16 – 18 nimf ve yetişkin olacak yumurta bırakır. Özellikle böcek ilaçlama firmalarının sıvı ilaç kullanım ısrarı, sayılarının daha da artmasına yol açmaktadır. Sıvı ilaç, böcekleri temas anında öldürse de böceği strese soktuğu için yumurta kesesini de serbest bırakmasına yol açar. Yani anneyi öldürmüş ama bir çok doğacak yavruyu da serbest bırakmış olur.
Mücadelede temel amaç böceği strese sokmadan öldürmektir.
Koruyucu yöntemler için ise borik asit, silika aerojel ve diyatomeli gibi jel esaslı ilaçlar boşluklara, saklanabilecekleri yerlere uygulanır.
Koruyucu bariyer oluşturmak için kullanılan toz ilaç kullanımın da ise dikkatli olmalıdır. Çocukların veya evcil hayvanların onlarla temas edebileceği yerlere toz ilaç konmamalıdır. Ayrıca Tozların yiyecekleri kirletmemesi için gerekli önlemleri almak gerekir.
Çocukları borik asit kullanarak engel konulan bölgelerden uzak tutmaya dikkat edin. Koruma için sprey ilaç kullanımı bir bariyer oluşturmak gerektiği zaman işe yarayabilir. Ama sprey ve aerosol sisleyiciler hamam böceği mücadele uygulamalarında yarardan çok zarar getirecektir. En etkili yöntem yemleme tabir edilen jel uygulamalardır. Hidrametilnon, fipronil, sülfluramid, borik asit veya abamektin içeren yemler, hamamböceği barındığı bölgelere uygulandığında yüksek bir kontrol seviyesi sağlar. Kendi başınıza bu ilaçların kullanımda çok dikkatli olunmalıdır.
Mücadelenin çeşitleri ve zorlukları sebebi ile hamam böceği mücadelesinde, BİOHİJYENİX İlaçlama gibi bir böcek ilaçlama firmasından yardım almak daha doğru olacaktır. BİOHİJYENİX böcek ilaçlamanın kullandığı kaliteli, her sene değişen formüle sahip taze uygun, yeterli ve ısrarlı kullandığı jel esaslı ilaçlar böceği strese sokmadan öldürdüğü için kesede böcekten atılmaz ve yumurtalarda böcek ile beraber ölür.
En kesin mücadele yöntemidir. Maalesef bir çok böcek ilaçlama firması yanlış ilaç kullanımında haberdar olmadığından veya maddi menfaatler sebebi ile ısrar etmektedir. Sıvı ilaçlama ilaçlama firmasına daha az maliyetlidir. Üstelik sıvı ilaçlamanın hemen sonrasında böcek ölüsü ilaçlama yapılan alanda görülür. Bu da ev, işyeri ve mekan sahiplerinin ilaçlamanın çok işe yaradığını düşünmesine sebep olur. Aslında bu yeni ve büyük bir böcek akınının başlangıcıdır. İlaçlama yapılan alanda yaklaşık iki ay sonra tekrar ve daha yoğun hamam böceği ile karşılaşılınır. Mekan sahibi ilk ilaçlamadan sonuç alındığını sanarak güvendiği aynı ilaçlama firmasından tekrar yardım ister. İkinci kez para da öder. Oysa böcek sayısını yok etmeyen hatta daha da çoğaltan bizzat sıvı ilaçlama yapan böcek ilaçlama firma çalışanından başka biri değildir. O yüzden her böcek ilaçlama firması aynı bilgi düzeyinde ve özenle çalışmamaktadır.
BİOHİJYENİX Böcek İlaçlama olarak garantili ilaçlama yapmaktayız. Böcek bitene kadar BİOHİJYENİX Böcek İlaçlama olarak yanınızdayız.

En Sık Karşılaşılan 3 Hamam Böceğinin Karşılaştırılması

Hamam Böceği TürüAlman Hamam BöceğiDoğu ( Oriental ) Hamam BöceğiAmerikan Hamam Böceği
Böceğin Boyutları12 mm (1.2 cm) ila 15 mm (1.5 cm) arası25 mm (2.5 cm) ila 30 mm (3.0 cm) arası28 mm (2.8 cm) ila 43 mm (4.3 cm) arası
Yetişme ortamıIsıtmalı Binalarda,
İdeal Ortam Sıcaklıkları 32 °C
20 °C ila 29 °C sıcaklıklardaIsıtmalı Binalarda,
İdeal Ortam Sıcaklıkları 32 °C
Nimflerin Gelişme Süresi6 hafta ila 12 hafta6 ay ila 12 ay4 ay ila 15 ay
Ömürleri6 ay ila 9 ay1 yıl ila 1.5 yıl1 yıl ila 1.5 yıl
Uçabilme KabiliyetleriZorluklaHayırEvet

Bunlar da hoşunuza gidebilir...